Rektör Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak Hakkında

Özgeçmiş

Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak, Rauf Denktaş Üniversitesi Rektörü olarak atanmadan önce, Kıbrıs İlim Üniversitesi Rektörü idi. 2014 – 2015 yılları arasında Suudi Arabistan Krallığı’ndaki Akademik Akreditasyon ve Değerlendirme Ulusal Komisyonunda (NCAAA) danışman olarak görev yaptı. Prof. Bıçak, 2009 – 2013 yılları arasında Kuzey Kıbrıs Yüksek Öğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanlığı ve 2012 – 2013 yıllarında Orta ve Doğu Avrupa Yüksek Öğretim Kalite Güvence Ajansları (CEENQA) yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmıştır. Doğu Akdeniz Üniversitesi’ndeki 30 yıllık hizmet süresinde çeşitli alanlarda akademik ve idari görevlerde bulunmuştur. 1981 yılında Kayıt Kabul Müdürlüğü göreviyle başlayıp, sırasıyla,  Ekonomi, Bankacılık ve Finans Bölüm Başkanlığı, daha sonra da  İşletme ve Ekonomi Fakültesi Dekanlığı görevlerinde bulunmuştur. Prof. Bıçak Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden 1976 yılında mezun olduktan sonra 1979 yılında Ekonomi ve İstatistik alanında yüksek lisans derecesini aldı. 1990 yılında İngiltere’nin Leicester Üniversitesi’nden ekonomi dalında doktora derecesi aldı. 1996 yılında doçent, 2005 yılında da profesör oldu.

1996 yılında Harvard Uluslararası Gelişim Enstitüsü’nde “Yatırım Projeleri Değerlendirme ve Yönetim Programı” nı tamamladı ve 1998, 1999 ve 2000 yıllarında aynı programda ders verdi. 2004’te Kanada’nın Queens Üniversitesi’nde John Deutsch Uluslararası Yöneticilik Merkezi’nde de ‘Yatırım Değerlendirme ve Risk Analizi’ programında da öğretim üyesi olarak görev yaptı. Prof. Bıçak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın düşünce grubunda çalıştı (1995 – 96) ve Milli Eğitim ve Kültür Bakanı’na danışmanlık görevini yürüttü (1999 – 2001). 2004 yılında Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasındaki Kıbrıs müzakerelerinde ‘Merkez Bankası ve Finansal Kurumlar’ ekibinin başkanlığını yürüttü ve 2008’de, ekonominin tüm alanlarını kapsayan altı komiteden biri olan Ekonomi Komitesi’nin de başkanı olarak görev yaptı. Prof. Bıçak, 2010 yılında Avrupa Yüksek Öğrenim Kalite Güvence Derneği (ENQA) tarafından düzenlenen “Ajans Değerlendirme, Uzman Eğitim Çalıştayı’na” katılmış ve adı, ENQA Ajans Değerlendirme Uzmanları havuzunda listelenmiştir. Prof. Bıçak 2012 yılında, Sırbistan’ın Akreditasyon ve Kalite Değerlendirme Komisyonunu (CAQA) akredite eden inceleme panelinde görev yaptı. Prof. Bıçak 2012 yılında Orta ve Doğu Avrupa Kalite Güvence Ajansları Ağı’nın (CEENQA) yönetim kurulu üyesi olarak seçildi. 2012 yılında Erivan’da, 2013 yılında Tayvan’da, 2015 yılında da Şikago’da bu kurumu temsilen çeşitli akreditasyon görevleri yürüttü. Prof. Bıçak son yıllarda çoğu, Suudi Arabistan, Bahreyn, Kosova, Lübnan ve Türkiye olmak üzere birçok ülkede uluslararası kalite güvence kuruluşları adına değerlendirmelerde bulundu, birçoğunda da değerlendirme takımına başkanlık yaptı. Prof. Bıçak’ın değerlendirdiği üniversitelerin bazıları, Kral Fahad Petrol Üniversitesi, Kral Saud ve Umm El-Qura Üniversiteleri, Bahreyn Üniversitesi, Bahreyn Politeknik Yüksek Okulu, Mitrovica Üniversitesi, Globus Üniversitesi, Beyrut Arap Üniversitesi ve Koç Üniversitesi’dir.